-

Vastapaino

Vastapaino on vuonna 1981 perustettu tieto- ja tiedekirjakustantamo. Vastapaino julkaisee tietokirjoja, tiede- ja tietokirjallisuuden suomennoksia, sekä tieteen tuloksia laajemmalle yleisölle välittävää kirjallisuutta, tutkimus- ja oppikirjoja. 

Anu Kantolan & Hanna Kuuselan Huipputuloiset oli Tietokirjallisuuden Finlandia 2019 -palkintoehdokas. Nina Kokkisen tietokirja Totuudenetsijät voitti Suomen Taideyhdistyksen Edvard Richter -palkinnon. Christer Lindhomin tietokirja sai kunniamaininnan Vuoden tiedekirja -kilpailussa. Suomentaja Tatu Henttonen Eric Hobsbawmin Kuinka muuttaa maailmaa – kriittisiä esseitä Marxista suomennos oli J. A. Hollon palkinto -ehdokkaana parhaasta tietokirjan suomennoksesta.

Vastapaino kuuluu Suomen eturivin tiedekustantajiin. Se on sijoitettu johtavalle 2-tasolle tieteellisten julkaisukanavien tasoa kuvaavassa Julkaisufoorumi-luokituksessa.

Vastapainon käytössä on ollut keväästä 2015 lähtien Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnus.

Vastapaino ja tieteellisten kirjojen vertaisarviointi

Ymmärrämme hyvän kirjallisuuden päälle ja ymmärrämme tieteellisen kirjoittamisen laajasti.  Vertaisarvioiduksi tarjotut kirjat käsitellään Vastapainon toimitusneuvostossa, joka päättää refereekierrokselle lähettämisestä. Vastapaino on arvostettu tieteellinen kustantaja.

Vastapainon varsinaiset tiedekirjat käyvät läpi vertaisarviointiprosessin ennen kustannuspäätöksen tekemistä. Tarkempaa tietoa arviointiprosessista sekä ohjeita vertaisarvioitsijalle löydät tästä linkistä (LATAA TÄSTÄ ohjeet vertaisarviointiin).

Käsikirjoituksia ja suunnitteluvaiheessa olevia kirjaideoita voi tiedustella sähköpostitse tai puhelimitse. Lataa seuraavasta linkistä julkaisuehdotuslomake, täytä se huolellisesti ja lähetä sähköpostilla kustantaja Kimmo Jylhämölle. 

Vastapainon käytössä on ollut keväästä 2015 lähtien Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnus.

Toimitusneuvosto

Marko Ampuja, Kristiina Brunila, Teppo Eskelinen, Hannele Harjunen, Valtteri Hakala, Sauli Havu, Tiina Heikkilä, Olli Herranen, Ari-Elmeri Hyvönen, Ville Hämäläinen, Lasse Immonen, Sanna Kivimäki, Ville Kivimäki, Ida Koivisto, Juha Koivisto, Hanna Kuusela, Meri Kytö, Mikko Lahtinen, Hannu Laurila, Lauri Lahikainen, Kirsti Lempiäinen, Mona Mannevuo, Maija Mattila, Anne Mäntynen, Riikka Pirinen, Terhi Ravaska, Martina Reuter, Tero Toivanen, Tuukka Tuomasjukka, Olli Seuri, Saara Särmä, Tiina Vaittinen, Matti Ylönen & Hanna Ylöstalo.
 

Vastapainon vertaisarvioidut kirjat

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

Tarjoa käsikirjoitusta

Käsikirjoituksia ja suunnitteluvaiheessa olevia kirjaideoita voi esitellä kustantaja Kimmo Jylhämölle tai Hannele Huhtalalle. Toivotamme tervetulleeksi kaikennäköiset tietokirjaideat – muutkin kuin tiedekirjat, joista Vastapaino on tunnettu. Tiedämme, että tarvetta on hyville tietokirjoille, syvällisille analyyseille, pohdituille esseille, uusille suomennoksille, laajalle yleisölle suunnatuille tietokirjoille, tiukalle monografiselle otteelle, räväköille uusille avauksille... Voit kysyä kustantajan näkemystä jo kirjan idean alkuvaiheessa. 

Lataa seuraavasta linkistä julkaisuehdotuslomake, täytä se huolellisesti ja lähetä sähköpostilla kustantaja Kimmo Jylhämölle. Toimitusneuvosto tarvitsee aineiston kunkin kuun 8. päivään mennessä (poislukien heinäkuu). Liitä tarpeen mukaan lisäksi joko käsikirjoitus tai sisältösuunnitelma tai näyteluku. 

Ymmärrämme hyvän kirjan päälle – ja näemme tieteelliseen kirjallisuuden laajasti; kaikki tieteellinen kirjoittaminen ei ole aina vertaisarvioituja artikkelikokelmia – erilaisia tyylejä ja näkökulmia tarvitaan. Otamme vastaan siis sekä tieto- että tiedekirjaehdotuksia.

Jos kyseessä on vertaisarvioitavaksi tarjottava tiedekirja, lue ohjeet kohdasta Tiedekirjat ja vertaisarviointi.

Yhteystiedot

Vastapaino
Yliopistonkatu 60 A (4. kerros)
33100 Tampere
p. 050 527 1000
vastapaino@vastapaino.fi

Sähköpostit muotoa
etunimi.sukunimi@vastapaino.fi
 

Kustantaja, toimitusjohtaja
Kimmo Jylhämö
p. 050 527 1200

Kustantaja
Hannele Huhtala
p. 040 5727 506

Kustantaja, myyntipäällikkö
Mikko Jämsén
p. 050 406 39 06

Kustantaja, tuottaja
Tommi Wallenius
p. 050 40 66 436

Kustannustoimittaja
Tuukka Tuomasjukka 
p. 044 3022 118

AD, graafikko
Mirkka Hietanen
p. 050 357 7883

Ota meihin yhteyttä

Vastapaino on vuonna 1981 perustettu tieto- ja tiedekirjakustantamo. Vastapaino julkaisee tietokirjoja, tiede- ja tietokirjallisuuden suomennoksia, sekä tieteen tuloksia laajemmalle yleisölle välittävää kirjallisuutta, tutkimus- ja oppikirjoja.