-

Blogit

Jos ostat kirjan Vastapainon omasta nettikaupastamme vastapaino.fi, tuet suoraan kustantajaa. 

Tulevaisuutemme on teidän käsissänne

Katalogin pääkirjoitus 2020

Hyvä Vastapainon ystävä, emme osanneet kuvitella, että muutos voisi tulla niin nopeasti. Digimaailmaan lainatut metaforat palautuivat alkuperäisille omistajilleen, viruksille, joiden leviäminen ja jakaminen on ollut nimensä mukaista – viraalista. 

Jatkuvasti kiihtynyt informaation, pääoman, tavaroiden ja ihmisten liike hidastui tai pysähtyi. Moni huomasi, että yhteiskunta on sittenkin ole- massa, kuvitellut yhteisöt muuttuivat näkyviksi, valtioiden rajat sulkeutuivat ja poikkeustila alkoi. 

Liberaalille ajattelulle on vaikeinta myöntää, että myös voimaa ja pakottamista tarvitaan, kuten Karl Polanyi väittää kirjassaan Suuri murros. Jos voimaa ja pakottamista ei tehdä demokraattisen yhteiskunnan voimin, ne jäävät autoritaarisen ja fasistisen vallan vaihtoehdoksi. Toistaiseksi Suo- messa on onnistuttu toteuttamaan poikkeustila demokraattisesti. 

Myös poikkeustilassa ajatteluvälineiden eli kirjojen levittäminen ja jakaminen ovat tärkeää. Meillä Vastapainossa tämä tapahtuu liberaalin maailman keinoin. Jokainen kirjaosto tukee laadukasta kirjakulttuuria, se ylläpitää konkreetti- sesti toimintaamme. Jos ostat kirjan Vastapainon omasta nettikaupastamme vastapaino.fi, tuet suoraan kustantajaa. 

Tulevaisuutemme on teidän käsissänne – kas tässä vuoden 2020 katalogimme. 

11.6.2020

Kimmo Jylhämö

Kustantaja