-

Blogit

Pidämme kiinni Vastapainon alkuperäisestä motosta: kriittistä kirjallisuutta rohkeasti ajatteleville.

Rohkeasti ajatteleville!

Katalogin pääkirjoitus 2019

Vuonna 2019 tarjoamme ystävillemme 39 kirjaa tästä maailmasta. Yhteiskunnallinen aikalaisanalyysi ja tutkimus tapahtuvat paljolti uuden talouden järjestyksen – uusliberalismin – puitteissa. Euroopan uusi aika alkoi hyvässä ja huonossa muurien murtumisesta, kuten Philipp Therin monumentaalinen Euroopan historia vuodesta 1989 osoittaa.

Julkaisemme nyt myös humanistista tutkimusta: ilman sivistystä ja humanismia meillä ole juuri mitään. Totuuden etsimiseen liittyy paradoksi: ikuista totuutta
ei koskaan täysin saavuteta, mutta edistystä ei tapahdu ilman että totuutta yritetään tavoittaa. Nina Kokkisen Totuudenetsijät muistuttaa, kuinka merkittävästä ja samalla omituisesta puuhasta saattaa olla kyse.

Luonnontieteitä unohtamatta – tänä syksynä Vastapaino julkaisee kaksi tieteellisen ajattelun ytimeen pureutuvaa yleistä tietokirjaa. Siddhartha Mukherjeen Geeni – intiimi historia sukeltaa geenitutkimuksen historiaan. Arto Annilan Kaiken maailman kvantit taas avaa koko fysikaalisen ajattelun aarrearkun: mitä ovat aika, aine ja avaruus?

Pidämme kiinni Vastapainon alkuperäisestä motosta: kriittistä kirjallisuutta rohkeasti ajatteleville.

8.5.2019 

Kimmo Jylhämö